Kysymyksiä mehustuksesta – Frågor om mustning
1. Mikä on kesäomena?
Kesä-, syys- ja talvilajikkeet erottaa siitä milloin ne kypsyvät ja tippuvat puista. Kesälajikkeet kypsyvät jo elokuussa (esim. Huvitus ja Valkea Kuulas) eivätkä kestä pitkää säilytystä. Niiden mehustaminen myöhemmin on lähes mahdotonta. Pieniä määriä ylikypsää kesäomenaa voi sekoittaa muuhun omenaan, mutta kesäomenan suosittelemme mehustamaan melkein raakana tai kypsänä käyttämään muihin tarkoituksiin, kuten syöntiomenana.
Syyslajikkeista tutuimpia ovat kaneliomenat. Ne kestävät säilytystä kylmässä hieman pidempään, mutta niidenkin suositeltu käyttöaika rajoittuu yleensä syyskuuhun.
Talvilajikkeet (esim. Antonovka) pysyy puissa pitkään, säilyy kauan viileässä ja paranee säilytyksessä. Kovat talvilajikkeet ovat ihania hilloihin ja jälkiruokiin, mutta myös erinomaisia mehustukseen. Niitä voi mehustaa vielä marras-joulukuussakin. Syöntiomenana ne ovat hyviä oikeastaan vasta pienen säilytyksen jälkeen, jolloin niiden maku tiivistyy ja sokerit kehittyvät.
2. Miten käsittelen omenat ennen mehustusta?
Jos poimit omenat puusta, sinun ei kannata käsitellä niitä mitenkään. Säilytä niitä väljissä ilmavissa astioissa ja tuo ne mehuasemalle varattuna aikana.
Jos poimit mukaan myös pudokkaita, sinun kannattaa varmistua ainakin siitä, ettei niiden joukossa ole ainuttakaan kiveä. Omenamurskaimen voima on niin suuri, että kivi voi aiheuttaa erittäin pahan onnettomuuden mehuasemalla. Joskus lapset voivat poimia mukaan kiviä omena-astioihin…. Pudokkaat voi huuhdella ja säilyttää väljissä astioissa muiden omenoiden kanssa kunnes mehustusaika koittaa. Mikäli siellä on mustelmaisia mukana, saattaa jokunen mädäntyä, mutta ne voidaan poimia pois vielä asemallakin.
Kaikki omenat huuhdellaan mehuasemalla. Se kuuluu mehustuksen hintaan.
3. Missä kunnossa mehustettavan omenan pitää olla?
Periaatteessa kaikista omenoista saa edes jonkinlaista mehua, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä että omena ei saa olla mätä (esim. muumiotauti) tai näkyvästi likainen, esimerkiksi saven peittämä. Pienet tahrat, mustelmat, ruvet ja kolot eivät todellakaan haittaa. Liian tarkoille omenantuojille sanomme yleensä että silmät kiinni ja menoksi!
4. Mitä asiakkaan tehtäviin kuuluu?
Asiakas tuo omenat mehuasemalle, kantaa ne sisälle sekä auttaa pullotuksessa tai tekee sen kokonaan itse. Mitä tarkemmin pystyy pitämään kiinni tilauksessaan ilmoittamastaan määrästä ja ajasta, sitä paremmin ehdimme mekin palvella asiakkaita. Joskus tilanne ruuhkautuu ja siihen pyydämme asiakkailta kärsivällisyyttä ja malttia. Ihania tilanteita syntyy kun asiakkaat auttavat toisiaan kiireen keskellä; vanhuksen painava mehukori kannetaan autolle, nuoren äidin lapsille keksitään ajanvietettä pihalla ja kiireisen liikemiehen mehut pullotetaan kimpassa! Pieniä arjen ihmeitä tapahtuu mehuasemalla joka päivä. Kiitos teille asiakkaille siitä!
5. Miksi en saa teitä kiinni, vaikka yritän soittaa sata kertaa peräkkäin?
Meillä on 24 h puhelinpäivystys, mutta se tarkoittaa sitä että meille saa soittaa myös mahdottomina aikoina. Mehustuslaitteista tulee kova ääni ja kumihanskat kädessä on vaikea vastata puhelimeen. Pyrimme vastaamaan kaikkiin puheluihin joko heti tai soittamalla takaisin. Mikäli emme takaisin soittaessa tavoita asiakasta, voimme jättää viestin. Emme kuitenkaan ehdi yrittää useampia kertoja. Jos et millään tavoita meitä, laita tekstiviesti. Sähköposteihin emme mehustuskaudella ehdi vastailla eivätkä peruutukset sitä kautta tavoita meitä. Yritä ennakoida mehustuksen ajankohta merkitsemällä kalenteriisi milloin mehustit edellisvuonna. Tilaa aika vaikka jo raakileiden ilmestyessä puihin. Silloin ei ole ruuhkaa ja saat haluamasi ajan. Pahimmillaan mehuasemalle on kolmen viikon jono vaikka teemme töitä 24/7.